První polévka, kterou jsem Tomášovi uvařila. Pamatuju si to, jako by to bylo včera. Odpoledne jsem si ji našla na internetu a strašně se mi líbila. Přečetla jsem si několik dalších podobných receptů a rozhodla se, že ji Tomášovi připravím k večeři. Když přišel domů z práce, stydlivě jsem mu ji naservírovala. Vybavuju si, jak jsem stála v kuchyni, pomaličku ji zdobila a váhala, jestli je všechno správně. Tomáš byl překvapený a moc mu chutnala, ale pak klasicky následovalo vylaďování, až jsme společně došli k tomuhle receptu. Já zvlášť zbožňuju kousky pečeného květáku a mrkve, které potají (chápete, že jsem schopná něco tajit i sama před sebou?) uzobávám z pekáče.
Na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut + 45 minut pečení + 15 minut na dokončení
2 plátky chleba
olivový olej
1 velký květák
8–10 větších mrkví (cca 1 kg)
1½ l zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvý kopr
1. Předehřeju si troubu na 190 °C. Ještě než se pustím do zeleniny, chleba si nakrájím na kostičky, nasypu je do mísy a trochu je pokapu olivovým olejem. Promíchám a peču dozlatova, trvá to asi 10 minut.
2. Květák a mrkve očistím, nakrájím na menší kousky a nasypu do mísy. Pak zeleninu zaliju olivovým olejem a rukama pečlivě promíchám. Nesolím, protože sůl vytahuje vodu.
3. Naolejovanou zeleninu rozložím na plech a peču zhruba 45 minut. Okraje květáku a mrkve by měly být zlatavé, ale dejte pozor, ať se vám nepřipečou! Mezitím ve středně velkém hrnci ohřeju vývar.
4. Polovinu upečené zeleniny přidám do vývaru a promixuju ji tyčovým mixérem. Potom polévku jednou nebo dvakrát propasíruju. Určitě stojí za to dát si tu práci. Když totiž docílíte opravdu jemné konzistence, užijete si intenzivní chuť zeleniny mnohem víc.
5. Polévku ještě dochutím solí a čerstvě namletým pepřem. Zeleninový krém, naliju do misek a ozdobím troškou olivového oleje, čerstvě nasekaným koprem a chlebovými krutony.
Nádhera.. moc krásná práce. Jsem teď na mateřské tak mám spoustu času dobře vařit a vy jste mojí velkou inspirací. Děkuji mnohokrát
Hezký den Petro, děkuji moc za takovou pochvalu! Mějte se krásně, Bára